A Nordic Breeze

A Nordic Breeze

Breeze blogg

Vi har försökt att få till en kombination av ett liv i Stockholm och ett mer äventyrligt liv på båt. Vi kommer här att berätta om resans alla äventyr, i såväl med- som motvind.

We have tried to combine a life back home in Stockholm with a more adventorous life on a yacht. Here we will tell you about our adventures.


Kalas...

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Sun, March 17, 2013 09:01:08

... och knytis och lek i La Cruzsmiley

  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post17

Teotihuacán

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Sun, March 17, 2013 08:51:04

Det här är staden där gudarna föddes, det är i alla fall det som den övergivna stadens namn betyder. Om det nu var så, så måste gudarna ha flyttat därifrån för varför skulle annars en så imponerande stor och mäktig stad gå tillbaka, bli plundrad och övergiven? Teotihuacán kan också betyda ”platsen där människan blev gud” Kanske var det därför staden blev tom….

Vi vandrade på Calzada de los Muertos, de dödas gata, och klättrade upp på både månens och solens pyramid. Solens pyramid är dryga 70 meter hög, i botten har den samma mått som Cheopspyramiden men den har en annan lutning och är inte lika hög. Utsikten från pyramiderna över hela Teotihuacan och dalen är imponerande.

This is the city where the gods were born, at least that is the name of the abandoned city. If this is true, the gods must have moved somewhere else. Otherwise such an impressive big and powerful city would never have been sacked, burnt and abandoned… Teotihuacán can also be translated to “the place where men became gods” Maybe that is why all people disappeared from here….

We walked The Causeway of the Dead and climbed the Pyramids of the Moon and the Sun. The Pyramid of the Sun is more than 70m high, its base is almost the same size as that of the Pyramid of Cheops, but another angle that makes it lower. The view from the pyramids over Teotihuacán and the valley is impressive.

  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post16

Valspaning

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Sun, March 17, 2013 08:31:17

Knölvalarna kommer in till Bahia de Banderas från december till april för att kalva och hitta en ny partner. Vi fick se val varje gång vi gav oss ut. Så otroligt häftigt att komma nära dem, se kraften i deras hopp, höra deras utblås och, om vi är tillräckligt nära, t o m känna lukten av dem.

The humpback whales come to the Banderas Bay from December to April to give birth and mate. We saw whales every time we went sailing. Incredibly impressing to get close to them and see them jump, even hear when they breathe and, if close enough, even smell them.

  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post15

Altavista

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Fri, March 15, 2013 06:10:20

I Altavista, Nayarit, bodde Tecoxquinfolket innan de europeiska erövrarna tog över marken. Vi gjorde sällskap med Kenta Anaes och Fluentas besättnigar och besökte deras mer än 2000 år gamla hällristningar och heliga plats. Korset symboliserade de fyra riktningarna och universums enhet, virveln stod för vinden. Poolen med det klara vattnet är kungens badkar, eller La Pila del Rey.

We visited the petroglyphs in Altavista with the crews of Kenta Anae and Fluenta. The stones were carved by the Tecoxquin more than 2000 years ago. The cross symbolized the four directions and unity of universe and the swirl represented the wind. We also dipped our toes in the cold water in The Kings Basin, or La Pila del Rey

  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post13

Puerto Escondido - Loreto

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Thu, March 14, 2013 12:37:45

Efter ett par varma veckor med segling, ankring, snorkling, vattenlek och hiking kom vi till något som skulle kunna vara civilisation. Vi behövde stanna i Puerto Escondidos marina för lite uppdatering av tvätt och mat. Marinan kändes som tagen ur någon creepy film. Vi möttes av en läskigt leende man som driver shoppen, går överallt och håller koll på allt. Varje gång vi gått mot marinans utgång har vi mött en gående gammal man på precis samma ställe, som varje gång lyft på kepsen och sagt samma hälsningsfras. Överallt annars är det tomt. Restaurangen är tom på gäster. Många herrelösa båtar ligger för ankar. Varje morgon är det radio med rapporter och väder, men var finns människorna som pratar? Vilken tur att vi inte blev fast, tvi tvi. Vi kastade loss.

Vi åkte bil upp till den allra första missionsstationen, San Javier. Det är verkligen imponerande vad missionärerna gjorde. Hur tog de sig egentligen upp? Vad tog de med sig? Vad var det som drev dem? De människor som levde här innan var tre olika "stammar". De hade inga hus eller fasta boplatser, inga kläder, verktyg endast av sten. Man kan förstå att de måste ha blivit imponerade av vad kyrkans män byggde och hur de brukade marken. Men det var ju inte bara det imponerande som omvälvde dem, de var så illa tvungna att tro på den rätte guden om de ville ha sina kroppar hela och livet i behåll.

Vi blev medbjudna på en promenad till en familjs ägor i utkanten av staden. Nja, eller by, bara 200 boende. Säkert var det en välbärgad familj som bjöd oss på rundvandring, de hade massor med höns, olika fruktträd, olivodling, lydiga hundar, snälla pojkar. Det var verkligen stora marker som varit i familjens ägor i mer än hundra år. Vi var så välkomna att plocka mango, och fick olika smakprov på nya små frukter.

På söndag ska vi in till den lilla gamla (turistiga) staden Loreto för att handla frukt, de har leverans då, dvs bättre utbud och rabatt. Mmm hoppas de har riktigt bra med frukt då. Sen blir det några nya ankringsplatser innan vi styr tillbaka över Sea of Cortez mot San Blas och sedan La Cruz.

  • Comments(2)//www.nordicbreeze.se/#post10

Sommar i Mexiko...

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Wed, March 13, 2013 10:31:22

...och det är verkligen skönt här. Även fast det är som en never-ending story med allt jobb och fix som är på en båt. Elmotorn till ankarspelet, batteri till dingen, kylskåpet, Davitsen (dingelyftaren), badplattformen, märka kätting, kontaktorn till genset, nya fästpunkter på dingen.... och så dagens lätta: watermakern.

Tur att Per är tekniker. De två första veckorna i "hemmahamnen" La Cruz var alltså fyllda av jobb, men även trevligt umgänge för oss alla. Dessutom gillar vi lilla enkla staden La Cruz och de som bor där.

Vi tog buss in till staden Puerto Vallarta en dag för att uppleva den större staden och handla lite mer nödvändigheter till båten. Ett superbra köp var en mixer. Efter att ha blivit med mixer så har det blivit smoothie till lunch varje dag. Avokado, melon, grapefrukt, lime, banan, apelsin och gurka, man tager vad man haver (och vad som är lagommoget) och mixar ihop, mmm gott.

Vi tar liten buss om vi ska någonstans och åka buss i Mexiko gör man så här: När du vill åka med så vinkar du till bussen, behöver inte vara vid en busshållplats. När du vill gå av så visslar du två korta visslingar, behöver inte heller vara vid en busshållplats. Betalar gör du när du går på, eller när du går av. Enkelt sätt att åka buss.

Vi har säkert sagt det förut, men här kommer det igen. Mexikanarna är genuint vänliga och ärliga. Vår nygamla dingemotor har lång rigg och den bör vara kort till den här dingen. Det kom därför en säljare/mekaniker för Yamaha för att titta om han skulle kunna byta till kort åt oss. Ja, visst skulle han kunna göra det... men det skulle bli dyrt, sa han. Han föreslog därför att vi själva kunde göra en annan lösning som fiskarna brukar göra till sina båtar. Han föreslog att vi skulle sätta fast en hård bit planka på dingen så att motorn skulle komma högre upp och vi då inte skulle behöva byta. Det blir inte riktigt lika kort men bra nog, tyckte han. Nja, vi vill ju hellre ha en kort rigg, vi får se om han kommer tillbaka med tid och pris för det.

Vi lämnade fastlandet och seglade mot Puerto Balandra, utanför La Paz. Två dygn till havs tog oss ca 400 nm. Det var ett lugnt hav. Vi hade många besök av delfiner, en hel del sköldpaddor, boobyfåglar som försökte lifta och rockor. Den sista delfinflocken gjorde ett långt, stilla sällskap i den heeelt stilla Bahia de los Muertos (De dödas bukt). Efter att ha svarat på Amandas önskan om hopp upp luften gav de sig sedan sakta iväg. Är det vi som studerar delfiner eller de som studerar oss? Vi blev också noga, och nära, studerade och fotograferade av militärpolis när vi med dryga 12 nm passerade fängelseöarna Tres Marias.

Vårt första stopp blev ett par tre nätter i Puerto Balandra. Här blev det snorkling och dyk i vatten som vi tyckte var väldigt uppfriskande, ca 25 grader. Det var skönt med våtdräkt. Den torra luften gjorde att vi inte heller tyckte att luftens 30 grader var så varma. Vi hikade och klättrade upp bland stenar, lavasten och kaktusar. Det är verkligen skillnad när man kommer nära sån här natur mot att bara se den på håll, man (dvs vi) måste komma nära för att uppleva den som vacker och intressant.

Vi åkte sedan till den kalifornienlika staden La Paz, ja den är mycket mer kalifornienlik än området som är Breezes "hemmahamn". Några dagars jobb och sen bilhyrning. Bilturerna tog oss till andra sidan av halvön. Vi har åkt och sett kaktusar, klippor, sand, öken, kaktusar, rovfåglar, gamar, kor och kaktusar....

Igår kom värmen hit, ca 38 grader. I bukten där vi är har havet kallast temperatur, bara 26 svala grader, ja det är svalt... Det ska bli skönt när vi är klara med båtfixet (never-ending) och seglar längre norrut.

I morgon är vår plan att segla till Espiritu Santos. Ska bli skönt att komma bort, till nåt nytt, se nåt mer. Rastlösheten finns nog hos oss alla, eller om det är längtan till det nya. Vi har fixat dingen idag, och handlat massa frukt, grönt och yoghurt, fisken räknar vi med att fånga. Vårt första stopp blir nog längst norrut på ön, du vet, det finns en sjölejonkoloni där utanför.... dem vill vi träffa... Sitter nu efter god middag i La Paz, det är lördagskväll och malecon är fullt av folk och liv.  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post8

Chamela Bay

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Sat, March 09, 2013 09:53:03

Isla Pajarera, sjöfågel och gamar överallt, syrsorna hörs, vågorna slår sakta in mot stranden. Det är varmt.  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post7

Yelapa

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Sat, March 09, 2013 09:22:13
Bahia de Banderas är en av de största bukterna på Amerikas västkust. På södra sidan bukten ligger Yelapa. Till Yelapa går inga vägar, man kan bara komma hit med båt eller vandra över bergen. Hästar och åsnor används av alla och till allt.

  • Comments(0)//www.nordicbreeze.se/#post5
Next »