A Nordic Breeze

A Nordic Breeze

Breeze blogg

Vi har försökt att få till en kombination av ett liv i Stockholm och ett mer äventyrligt liv på båt. Vi kommer här att berätta om resans alla äventyr, i såväl med- som motvind.

We have tried to combine a life back home in Stockholm with a more adventorous life on a yacht. Here we will tell you about our adventures.


Sommar i Mexiko...

Mexiko 2011 - 2013Posted by Sabina Wed, March 13, 2013 10:31:22

...och det är verkligen skönt här. Även fast det är som en never-ending story med allt jobb och fix som är på en båt. Elmotorn till ankarspelet, batteri till dingen, kylskåpet, Davitsen (dingelyftaren), badplattformen, märka kätting, kontaktorn till genset, nya fästpunkter på dingen.... och så dagens lätta: watermakern.

Tur att Per är tekniker. De två första veckorna i "hemmahamnen" La Cruz var alltså fyllda av jobb, men även trevligt umgänge för oss alla. Dessutom gillar vi lilla enkla staden La Cruz och de som bor där.

Vi tog buss in till staden Puerto Vallarta en dag för att uppleva den större staden och handla lite mer nödvändigheter till båten. Ett superbra köp var en mixer. Efter att ha blivit med mixer så har det blivit smoothie till lunch varje dag. Avokado, melon, grapefrukt, lime, banan, apelsin och gurka, man tager vad man haver (och vad som är lagommoget) och mixar ihop, mmm gott.

Vi tar liten buss om vi ska någonstans och åka buss i Mexiko gör man så här: När du vill åka med så vinkar du till bussen, behöver inte vara vid en busshållplats. När du vill gå av så visslar du två korta visslingar, behöver inte heller vara vid en busshållplats. Betalar gör du när du går på, eller när du går av. Enkelt sätt att åka buss.

Vi har säkert sagt det förut, men här kommer det igen. Mexikanarna är genuint vänliga och ärliga. Vår nygamla dingemotor har lång rigg och den bör vara kort till den här dingen. Det kom därför en säljare/mekaniker för Yamaha för att titta om han skulle kunna byta till kort åt oss. Ja, visst skulle han kunna göra det... men det skulle bli dyrt, sa han. Han föreslog därför att vi själva kunde göra en annan lösning som fiskarna brukar göra till sina båtar. Han föreslog att vi skulle sätta fast en hård bit planka på dingen så att motorn skulle komma högre upp och vi då inte skulle behöva byta. Det blir inte riktigt lika kort men bra nog, tyckte han. Nja, vi vill ju hellre ha en kort rigg, vi får se om han kommer tillbaka med tid och pris för det.

Vi lämnade fastlandet och seglade mot Puerto Balandra, utanför La Paz. Två dygn till havs tog oss ca 400 nm. Det var ett lugnt hav. Vi hade många besök av delfiner, en hel del sköldpaddor, boobyfåglar som försökte lifta och rockor. Den sista delfinflocken gjorde ett långt, stilla sällskap i den heeelt stilla Bahia de los Muertos (De dödas bukt). Efter att ha svarat på Amandas önskan om hopp upp luften gav de sig sedan sakta iväg. Är det vi som studerar delfiner eller de som studerar oss? Vi blev också noga, och nära, studerade och fotograferade av militärpolis när vi med dryga 12 nm passerade fängelseöarna Tres Marias.

Vårt första stopp blev ett par tre nätter i Puerto Balandra. Här blev det snorkling och dyk i vatten som vi tyckte var väldigt uppfriskande, ca 25 grader. Det var skönt med våtdräkt. Den torra luften gjorde att vi inte heller tyckte att luftens 30 grader var så varma. Vi hikade och klättrade upp bland stenar, lavasten och kaktusar. Det är verkligen skillnad när man kommer nära sån här natur mot att bara se den på håll, man (dvs vi) måste komma nära för att uppleva den som vacker och intressant.

Vi åkte sedan till den kalifornienlika staden La Paz, ja den är mycket mer kalifornienlik än området som är Breezes "hemmahamn". Några dagars jobb och sen bilhyrning. Bilturerna tog oss till andra sidan av halvön. Vi har åkt och sett kaktusar, klippor, sand, öken, kaktusar, rovfåglar, gamar, kor och kaktusar....

Igår kom värmen hit, ca 38 grader. I bukten där vi är har havet kallast temperatur, bara 26 svala grader, ja det är svalt... Det ska bli skönt när vi är klara med båtfixet (never-ending) och seglar längre norrut.

I morgon är vår plan att segla till Espiritu Santos. Ska bli skönt att komma bort, till nåt nytt, se nåt mer. Rastlösheten finns nog hos oss alla, eller om det är längtan till det nya. Vi har fixat dingen idag, och handlat massa frukt, grönt och yoghurt, fisken räknar vi med att fånga. Vårt första stopp blir nog längst norrut på ön, du vet, det finns en sjölejonkoloni där utanför.... dem vill vi träffa... Sitter nu efter god middag i La Paz, det är lördagskväll och malecon är fullt av folk och liv.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.